Connect with us

Politika

Zapad je obećao Sarajevu centralizovanu BiH ali neće moći da ga ispuni

Published

on

Tokom tri decenije trajanja, Republika Srpska se stalno nalazila pred novim iskušenjima, jer Bošnjaci bi uz pomoć Zapada da dobiju u miru ono za šta nisu uspjeli da se izbore u ratu. Sada je krenula nova ofanziva, ali ako smo RS stvorili kada je Zapad bio najjači, danas kada je oslabio, sigurno možemo da je održimo samo ako smo jedinstveni.

Na dan osnivanja Republike Srpske, istoričar Dragomir Anđelković ovako za Sputnjik ukratko sumira 30 godina njenog postojanja.

Od okončanja rata u BiH, RS se stalno suočava sa pokušajima gušenja. Evidentno je da zapadni centri moći i Sarajevo nisu doživeli Dejtonski mir kao okončanje sukoba, već kao pauzu, kao prelazak sa ratne agresije na Srbe na mirnodopsku, tokom koje bi postepeno RS bila obesmišljena, a BiH bila pretvorena u centralizovanu državu pod dominacijom sarajevske političke elite“, ističe Anđelković.

On podsjeća da je RS tokom takvih aktivnosti Zapada na početku gubila niz ingerencija, ali se polako konsolidovala i spriječila dalji proces svoje državne erozije.

Od kada se Milorad Dodik učvrstio na vlasti on je, smatra naš sagovornik, onemogućio dalje gušenje RS. To je ono što boli Zapad koji je obećao Sarajevu da će mu dati BiH – centralizovanu državu u kojoj će Bošnjaci dominirati, što se, međutim, nije desilo.

RS se tome suprotstavila, kaže naš sagovornik, ali i ističe da pokušaji njenog gušenja ne prestaju, da stalno neko pokušava nešto da joj otme, ili je otimao, stalno se nalazi pred novim iskušenjima.

Sada je krenula nova faza agresije. Evidentno sa pobedom Džoa Bajdena u Americi evroatlantski centri moći su riješili na raznim stranama da krenu u ofanzivu, od udara na Rusiju, Belorusiju, do gaženja srpskih nacionalnih interesa. Mi opet, sa druge strane, treba da budemo svjesni da se svet dovoljno izmenio. Ako smo stvorili RS kada je Zapad bio najjači, danas kada je oslabio, a Rusija i Kina su mnogo moćnije, sigurno možemo da je održimo samo ako smo jedinstveni i čvrsti u namjeri da branimo svoje interese“, uveren je ovaj analitičar.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vladislav Jovanović podsjeća na uslove u kojima je nastala RS. Srbi u BiH su odbili da učestvuju na referendumu sa pitanjem da li ste za nezavisnu BiH jer je on značio poništavanje konstitutivnosti srpskog naroda i nametanje većinskog načina odlučivanja.

Tada su Srbi u Bosni bili prinuđeni da osnuju svoju Republiku Srpsku kao mjeru stvari za buduća politička odlučivanja i ta mjera je dobila svoj pun epilog u Dejtonskom sporazumu koji je priznao RS kao samostalni entitet u okviru BiH“, napominje Jovanović.

Rat u BiH su, kako ističe, hteli Bošnjaci, jer je to bio jedini način da nametnu svoju većinsku volju drugim narodima u BiH i to je htela Amerika koja je ohrabrila Aliju Izetbegovića da povuče svoj potpis sa Kutiljerovog plana koji su prvobitno svi bili prihvatili. Povlačenje tog potpisa bilo je istovremeno i povlačenje oroza za početak rata u Bosni, nema dilemu nekadašnji šef diplomatije.

U osporavanju 9. januara, datuma kada je 1992. godine Skupština srpskog naroda BiH donela Deklaraciju kojom je praktično nastala RS, ujedinjeni su i Zapadni i bošnjački političari jer to vide kao simbol njene samobitnosti i trajanja, kaže Jovanović.

Mijenjanje Dejtona na račun Srpske

I on ističe da i po potpisivanju Dejtonskog sporazuma RS nije prestala da bude na udaru.

To se, kako kaže naš sagovornik, odmah videlo po nejednakom prilazu odgovornosti za rat, gde je krivica bačena samo na jednu, srpsku stranu, ali i po delovanju Visokog predstavnika UN za BiH.

On je trebalo više da bude privremeni koordinator u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, a ispostavilo se da je on trajna institucija, da su njegova ovlašćenja i preko Dejtona, da može da menja Dejton gde to interesi Zapada nalažu i gdje bi dva entiteta bila samo čekaonica za stvaranje unitarne BiH“, jasan je Jovanović.

Sve vreme je, kako ističe, trebalo oslabiti moć RS, a da se ojačaju centralni organi BiH, što se postiže oduzimanjem nadležnosti koje Dejtonski sporazum i Ustav zajedničke države priznaje entitetima. A oduzimano ih je, protivpravno, na destine i prenete su na centralne organe.

Samostalnost u okviru BiH mora postojati

U pokušaju njihovog vraćanja imamo situaciju da se RS optužuje za podsticanje nereda i kvarenje odnosa u BiH.

Zapad je sada uveo sankcije Dodiku i najavljuju i za RS. Ne znam kakve mogu da budu, a da ne budu u sukobu sa Dejtonskim sporazumom, jer taj sporazum nije samo proizvod političke volje Zapada, tu su i druge države i Rusija i Hrvatska i Srbija koje se takođe moraju pitati“, ističe Jovanović.

Takva jednostrana protivpravna akcija, kako smatra, ne može da donese ništa dobro. Srbi u RS, kao i svuda u svetu, po mnogim pitanjima su podijeljeni, ali su jedinstveni u tome da moraju ostati samostalni u okviru BiH, zaključio je sagovornik Sputnjika.

IZVOR: rs.sputniknews.com, Mira Kankaraš Trklja

Glas naroda

Kolašinac povrijeđen u udesu u Dromiri

Published

on

Saobraćaj na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u prekidu je zbog prevrtanja automobila koja se dogodila u mjestu Dromira, oko 17 sati.

U udesu je povrijeđen Kolašinac G.D.

Zbog uviđaja, saobraćaj je u prekidu.

Nastavi Citanje

Politika

Spajiću sad ne smeta DF u Vladi, čim se obori Vlada osniva stranku

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da SAD ili bilo kakav drugi dio međunarodne zajednice ne stoji iza projekta “manjinske vlade”, te da je Demokratski front “demokratski izabran i ima prava da bude dio i ove i svake buduće vlade”.

On je sinoć bio gost RTS-a u emisiji koja je bila posvećena političkim dešavanjima u Crnoj Gori.

Na pitanje kako vidi inicijativu lidera GP URA i potpredsejdnika Vlade Dritana Abazovića o formiranju nove vlade, Spajić je kazao da ni u Vladi nije do kraja sve jasno, te da je jedna ovakva inicijativa bila potpuno nepotrebna imajući u vidu da i Vlada i Skupština pred kraj prošle godine potpuno profunkcionisali, a Skupština donijela preko 50 zakona.

I pored jedne teške komunikacije, teške situacije tokom protekle godine, kada je možda i bilo razloga za ovakav jedan potez, sada više nema. Mislim da ni nama ni javnosti uopšte nije jasno zašto se sve ovo desilo“, kazao je Spajić.

Upitan da li je Abazović dobio podršku Zapada za inicijativu o smjeni aktuelne Vlade i da li je specijalni izaslanik SAD za Balkan, Gabrijel Eskobar rekao da DF ne smije u Vladu, Spajić je odgovorio da u Crnoj Gori “postoje određeni mediji i određeni dio javnosti koji pokušavaju da prikažu da Amerikanci stoje iza ovog projekta”.

Mojom posjetom Americi i Vašingtonu smo potpuno pobili takve tvrdnje i potpuno je jasno da SAD ili bilo kakav drugi dio međunarodne zajednice ne stoji iza ovog projekta. Sigurno ne bih uvlačio nikoga iz međunarodne zajednice u ovu priču. DF je demokratski izabran u Crnoj Gori i ima puna prava da bude dio svake ove vlasti, i svake druge vlasti“, naveo je Spajić.

Oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Spajić je kazao da nije iz tog resora, ali da zna da su kolege iz Vlade predano radile na tom problemu.

To je bilo jedno od najbitnijih pitanja koje je bilo postavljeno ovoj Vladi. Velika su bila očekivanja, SPC je najveća religijska organizavija u Crnoj Gori. Sigurno da treba kvalitetan dokument koji bi bio osnov odnosa između države i crkve. Usvajanjem Nacrta ugovora na Vladi mislimo da je potez u pravom pravcu i očekujemo da će ubrzo biti potpisan“, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja.

Na pitanje da li će biti budući potpredsjednik Demohrišćanske stranke koju bi osnovao Krivokapić, Spajić je kazao da on nema vremena da se bavi bilo čim osim ekonomijom, finansijama i boljitkom za građane Crne Gore.

Mi smo prošle godine u decembru izglasali progresivne reforme i program “Evropa sad” i vrlo progresivan budžet koji je donio mnoge benefite za građane Crne Gore. Imate praktično svakog radnika koji će imati povišice od minimum 20 odsto, minimalne penzije koje idu na 200 eura…”

Spajić je rekao da je možda taj ekonomski razvoj i uspjeh “uplašio neke političare da je njihovo vrijeme prošlo”, te da “političari koji nemaju dana radnog iskustva ne razumiju ekonomiju i šta je potrebno građanima”.

Onog trenutka kada se, ako se, izglasa nepovjerenje Vladi poptpuno se stvari mijenjaju. Tada je potpuno legitimno da se otvari priča o novoj političkoj realnost i građani očekuju formiranje nove stranke. Treba sačekati glasanje o povjerenju Vladi i vidjeti za sledeće korake“, kazao je Spajić.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Politika

Vujović odgovorio Tičiću: Umjesto posjetom Đokovića, bavite se borbom za cenzus!

Published

on

Povodom poruka predsjendika OO DPS Budva Milana Tičića u kojima je posjetu najboljeg sportiste svijeta Novaka ĐOkovića okvalifikovao kao “jalov pokušaj predsjednika Opštine Marka Bata Carevića da povrati poljuljani ugled lokalne vlasti” iz budvanskog DF-a odgovorio je odbornik Filip Vujović.

On je Tičićevo reagovanje ocijenio kao još jedan bijedan pokušaj privlačenja pažnje koji se događa upravo na dan i povodom velike svečanosti koja je upriličena u zgradi Opštine Budva.

“Naime, problem predstavlja upravo posjeta prvog sportiste svijeta pa je gospodin Tičić koristi kako bi oglasio svoj DPS da je još uvijek u političkom životu.

Za to nije bilo potrebe jer je odbornik DPS-a bio prisutan u sali skupštine, a o čemu gospodin Tičić očigledno nije obaviješten, što ne čudi s obzirom da se članstvo DPS-a rasipa skoro pa brže nego onih 200 000€ za koliko je oštetio budžet Opštine Budva.

Tako da i pored sportskih rezultata, neki su se potrudili da budu zapamćeni kao članovi OKG , koji su uništili ovaj grad, doveli ga do dna , pa bi sad da šire lekcije o vođenju grada i to sve preko leđa prvog sportiste svijeta.

Još jednom Vam poručujem, bavite se borbom za cenzus i unutrašnjim rasipanjem, a u vođenje grada sva sreća pa ne možete da se miješate!”, zaključuje se u saopštenju Vujovića.

Nastavi Citanje

U Trendu