Connect with us

Glas naroda

Šijaković: Treba ogoliti poniženje naroda Crne Gore konkursom zapadnih ambasada za premijera i ministre

Published

on

Narodna volja u Crnoj Gori je suspendovana, a sam narod je ponižen u svojim osnovnim pravima da izrazi svoju političku volju, izjavio je teolog i filozof Bogoljub Šijaković.

On je u emisiji “Stavovi i dileme” na Srpskoj RTV ocijenio , sumirajući dešavanja u državi nakon 30. avgusta 2020. godine, da izbori u Crnoj Gori nemaju nikakvu svrhu i da bi jeftinije, praktičnije i ogoljenije bilo da zapadne ambasade, odnosno, globalni centri moći objave konkurs pomoću kojeg će biti popunjena radna mjesta premijera i ministara u Vladu Crne Gore.

“Živimo u jednoj političkoj kulturi poniženja koja ima više aspekata, domaći interni u Crnoj Gori i spoljni. Imali smo prošle godine izbore koji su dali svoj rezultat, a onda je iz te političke kulture poniženja stigao nalog – džaba vam izbori, praktikujte demokratiju samo jedan dan u četiri u godine,  a mi ćemo vam praviti vlade koje će morati da se ponašaju onako im mi kažem. To zovem političkom kulturom poniženja, jer je narodna volja suspendovana i sam narod je ponižen u svojim osnovnim pravima i u tome da izrazi svoju političku volju. Politička volja naroda treba da bude izražena u vladi, kako ovoj aktuelnoj u Crnoj Gori, tako u bilo kojoj drugoj vladi. Zbog toga i postoje izbori. Ako to ne bilo tako, onda izbori nemaju nikakvu svrhu. U tom slučaju bi neka ambasada ili ne znam ko trebalo da objavi konkurs na kojem će tražiti da se popune radna mjesta ministara i na taj način formira Vlada. To bi bilo jeftinije i praktičnije i konačno bilo bi ogoljenije”, smatra Šijaković i dodaje:

“Ta kultura poniženja se tiče ne samo formalne strane nego i suštinske jer narodna volja ima svoju sadržinu, a to su zahtjevi i problemi koje narod očekuje da će njegova vlada rješavati. Svi to je suspendovani, da bi se na manipulativni način koristio, kako to formuliše neokolonijalni diskurs, kooperativni, saradljivi, povodljivi domaći element koji bi bio iskorišćen kao nekakva vrsta uprave i namjesništva nad sopstvenim narodom. Crna Gora je mala i tu je taj eksperiment, ne samo lako izvesti, nego ga je još lakše i primijetiti i on je toliko vidljiv”, kazao je Šijaković.

On je istakao da je narodna volja u Crnoj Gori  za razvlašćivanje DPS-ovog režima uvijek bila prisutna, ali je iz izbornog ciklusa u ciklus bila izmanipulisana i izigrana.

“Svi izbori u Crnoj Gori su bili neregularni, počev od biračkog spiska, biračkog prava do samog izvođenja tih izbora i rezultata. U Crnoj Gori od 1945. godine nije bilo regularnih izbora, kao što nismo imali regularne popise stanovništva. Narodna volja se uvijek pokazivala, ali  narod nje imao instrumente da se izbori ona bude i politički realizovana. Naš narod je nakon litija stekao jedno ogromno iskustvo nakon litija i izbora od 30. avgusta 2020. kako da se ponaša na svim sledećim izborima i kako da bude izričit u svojim političkim opredjeljenjima i da glasa one koji će štititi i braniti narodnu volju koja je iščezla u sadašnjem političkom momentu u Crnoj Gori”, istakao je Šijaković.

Ne treba nikoga da čudi što se u Crnoj Gori izmišlja istorija koja nikada nije postojala, kaže Šijaković i tvrdi da je Crna Gora “državnički antidržava, jer se suprostavlja samoj sebi”.

On naglašava da 2006. nije obnovljena crnogorska državnost, već je konstituisano neko sasvim novo stanje koje nikada prije nije postojalo.

“Postoje ljudi koji nisu zadovoljni što je istorija bila takva kakva je bila, jer vi kada kažete istorijski gledano Crna Gora je srpska država. Ona ima nedvosmislen srpski identitet, Crkva u Crnoj Gori je nedvosmislenio svetosavska i srpska. Sada neko kaže da nije zadovoljan što je to tako u istoriji bilo i onda ću tu istoriju da malo korigujem, prepravim i učinim onakvom kako bi meni bilo drago da se događalo. Međutim, to je apsurd, to je ironija. Zato je Crna Gora u izvjesnom smislu gledano državnički antidržava, jer se ona suprostavlja samoj sebi. Uvijek treba istaći to da nije obnovljena nikakva državnost, niti je bilo šta obnovljeno. Ako se nešto obnavlja to znači da se vaspostavlja nešto što je bilo, a mi danas u Crnoj Gori prisustvujemo nečemo što nikada nije bilo. Prema tome to je nešto što je sasvim novo i to je otud pokriveno izmišljanjem istorije koje se podvodi pod neko neizrečeno, neformulisano pravo da se laže. Krajnji cilj da se konvertuje identitet naroda u Crnoj Gori”, poručio je Šijaković.

Šijaković je stava da živimo u dobu postistine, citirajući Ničea da ne postoje činjenice, već interpretacije.

“Problem je u tome da interpretacije nisu naivne i nevine i o njima odlučuje onaj ko ima moć u medijima, adminsitrativnu moć, realnu moć tj. onaj ko ima kamere, pendreke i pare. On odlučuje o interpretaciji, pa stoga on odlučuje o istini i činjenicama. Neko vam svakog dana govori laži i uvjerava vas da su te laži istina i čak računa da je politički korektno da prihvatite te laži kao istinu. Svako protivljenje toj tzv. političkoj korektnosti se sankcioniše. To je jedno mentalno zarobljeništvo, pošto vi ne možete sve ljude da zatvorite u neki logor, onda je najbolje da od planete napravite, instrumentima moći, jedan logor u kojem ćete kontrolisti cjelokupnu populaciju. To je ideal svjetske strukture moći koja se demonstrira na lokalnom nivou”, zaključio je Šijaković.

Društvo

Patrijarh razgovarao sa ministrima i liderima stranaka i sa Vladimirom Leposavićem

Published

on

Patrijarh srpski Porfirije je razgovarao juče i danas, na njihov zahtjev, sa odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore: potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem.

Poslednji razgovor Patrijarh je imao sa donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem koji je napisao nacrt prve verzije Temeljnog ugovora koji je SPC bila spremna odmah da potpiše.

Prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve je sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori. Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“, saopšteno je iz SPC.

Sagovornici Njegove Svetosti su se posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumiju da je pitanje ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kolašinac povrijeđen u udesu u Dromiri

Published

on

Saobraćaj na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u prekidu je zbog prevrtanja automobila koja se dogodila u mjestu Dromira, oko 17 sati.

U udesu je povrijeđen Kolašinac G.D.

Zbog uviđaja, saobraćaj je u prekidu.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Džabe su bušili: U crnogorskom podmorju nafte NEMA!

Published

on

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović saopštio je danas da proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano.

„Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole“, rekao je Perunović na događaju “Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare”.

On je dodao da je konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Nastavi Citanje

U Trendu