Connect with us

Geopolitika

Grci u šoku: Amerika odustala od gasovoda East Med!

Published

on

SAD su zemlje učesnice u projektu gasovoda East Med nezvanično obavijestile o svom odustajanju.

Tim povodom je zvanični predstavnik grčke partije Zeleni pokret Nikos Karabasis rekao:

Od Amerikanaca je u Atinu stigao non paper koji pretvara u prah spoljnu i odbrambenu politiku naše zemlje. SAD su navele da Vašington više ne podržava taj projekat. Opravdavajući svoj stav, ukazale su – posle navođenja ekonomskih i komercijalnih argumenata – i da je ideja o tom gasovodu izvor napetosti u istočnom Mediteranu, jer se Turska protivi“.

Za Grčku je ovo veliki udarac jer je Atina računala East Med obogatiti zemlju, pretvoriti je u važan energetski hab i ojačati geopolitički uticaj Grčke.

Istočnomediteranski gasovod East Med bio je projektovan za snabdevanje gasom kontinentalne Evrope sa izraelskog polja „Levijatan“ i kiparskog „Afrodita“.

Trebalo je da poveže Grčku, Kipar i Izrael sa jugom Evrope.

Dužina bila bi 1,9 hiljada kilometara, a koštao bi 6 milijardi evra.

Početni kapacitet je trebalo da bude 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu