Connect with us

Geopolitika

Lebedev: Neredi u Kazahstanu pripremljeni unapred, pomoć stizala iz inostranstva!

Published

on

Šef izvršnog komiteta Zajednice nezavisnih država (ZND) Sergej Lebedev izjavio je da su neredi u Kazahstanu bili pripremljeni unapred kao i da su organizatori dobijali podršku iz inostranstva.

Kako je rekao, izvršni komitet ima jedinstven stav po pitanju konsolidacije napora kako bi se učinilo sve da se očuva bezbjednost Zajednice nezavisnih država.

„Izvršni komitet čini internacionalni kolektiv svih zemalja ZND, svi pomno prate razvoj situacije u bratskoj državi. Ujedinićemo napore kako bi smo nastavili da jačamo i čuvamo bezbednost naše Zajednice“, naglasio je on.

Lebedev je istakao i da sve njegove kolege podržavaju mjere koje su preduzele vlasti Kazahstana i ostalih država-članica ODKB sa ciljem očuvanja ustavnog poretka u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Dodao je i da se nada da će uskoro u potpunosti biti uspostavljen mir i pravni poredak u Kazahstanu.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu