Connect with us

Geopolitika

Ruski mirovnjaci pomogli kazahstanskoj armiji da povrati kontrolu nad aerodromom Alma-Ate

Published

on

U Kazahstan je stigao i mirovni kontigent Kirgizije.

Ruski – koji je zajedno sa vojnom tehnikom sa više od 70 vojno-transportnih aviona Il-76 i An-124 prebačen u tu zemlju – već je pomogao kazahstanskoj armiji da povrati kontrolu nad međunarodnim aerodromom Alma-Ate.

Tadžikistanski kontigent iz sastava Kolektivnih mirovnih snaga ODKB tek treba da stigne. Najvjerovatnije 8. januara.

Mirovnom operacijom ODKB rukovodiće komandant ruskih Vazdušno-desantnih snaga general-pukovnik Andrej Serdjukov.

Alma-Ata je, inače, i dalje glavno poprište pokušaja obojene revolucije u Kazahstanu u režiji nekoliko zemalja Zapada i jedne bliskoistočne.

Neki očevici tvrde da je taj najveći kazahstanski grad tokom dva minula dana i noći bio poprište „masakra i pljačke“.

Prema poslednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kazahstana, broj privedenih aktera nereda u Alma-Ati dostigao je 3.811 osoba, broj likvidiranih i ranjenih je navodno identičan – po 26.

Brojke za cijelu zemlju još se ne znaju, ali je objavljeno da je u Kizilordinskoj oblasti broj povređenih premašio 18o, a da je 56 završilo u bolnici (25 u reanimaciji).

Bivši šef Banke Turan Alem (BTA Bank) Muhtar Abliazov, sebe je nazvao liderom protestnog pokreta u Kazahstanu.

Kako je u Parizu rekao Rojtersu, demonstranti u Alma-Ati „svakodnevno pitaju kako da postupe“.

Najavio je da će se vratiti u Kazahstan da bi stao na čelo „privremene vlade“ ako protest bude uspješan.

Istovremeno je, naravno, odbacio tvrdnje da je dobio sredstva od zapadnih zemalja za koordinaciju protesta.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu