Connect with us

Razotkrivanje

Srđan Đoković za Sputnjik: Sina mi drže u zarobljeništvu, ovo je borba za slobodarski svijet!

Published

on

Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića najboljeg tenisera svijeta, u izjavi za Sputnjik, izrazio je ogorčenje tretmanom sa kojim se Novak suočava u Australiji pošto mu nije dozvoljeno da prođe graničnu kontrolu po slijetanju aviona.

Novak se zaputio u Australiju, gdje bi trebalo da nastupi na Australijan openu, prvom Grend slem turniru u sezoni, pošto mu je garantovano medicinsko izuzeće, ali se na aerodromu suočio sa novim problemom.

Granična policija nije dozvolila Novaku da prođe kontrolu pod obrazloženjem da nema odgovarajuću vizu koja omogućava „rad“ stranih državljana u Australiji uz medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije protiv virusa korona.

Novak je smješten u jednu prostoriju koju čuva policija i agonija na aerodromu traje već satima, što je Srđan potvrdio za Sputnjik.

On je naveo da treba sve alarmirati kako bi Novak bio pušten.

„Ovo je borba za slobodarski svijet, ovo nije samo borba za Novaka, već borba za cijeli svijet!“ poručio je Srđan Đoković.

Hronika

Poslednji Đukanovićev šef ANB-a prisluškivao i seminar DF-a!

Published

on

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je nezakonito naredio prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta u julu 2020. godine, prenijele su Vijesti.

Podgorički dnevnik prenosi da je Peručinić izjavu dao pred specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević, koja ga je saslušala u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama Vijesti, na spisku osumnjičenih za sada je samo Peruničić, ali nije isključeno da će krivična prijava biti podnijeta i protiv još dvojice nekadašnjih agenata tajne službe.

To je treći predmet koji je SDT formiralo protiv Peruničića, a aktuelizovan je nakon što su funkcioneri Demokratskog fronta početkom novembra 2021. godine obznanili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u hotelu “Palas” u Petrovcu.

U drugom predmetu, formiranom zbog nezakonitog prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Peruničić će se 11. februara naći na optuženičkoj klupi, u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, krajem prošle godine sudu je podnio optužni predlog kojim Peruničića tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U toj istrazi utvrđeno je da je, po Peruničićevom nalogu, krajem 2017. u Katnićev kabinetu postavljen prislušni uređaj, kao i da je aparat bio u funkciji od trenutka kada je postavljen pa do početka 2020. godine.

Peruničić je uhapšen 21. oktobra prošle godine, nekoliko dana nakon što je TV Vijesti objelodanila da neko prisluškuje Katnića. Bivši šef tajne službe ipak je, nakon saslušanja, pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Nekoliko mjeseci prije podnošenja tog optužnog prijedloga, Peruničić i njegov dugogodišnji saradnik Srđa Pavićević optuženi su za nezakonito snimanje i praćenje nekadašnjih opozicionih poslanika, novinara i crkvenih velikodostojnika.

Protiv njih se u Višem sudu, iza zatvorenih vrata, vodi postupak zbog sumnje da su od početka 2020. do 30. avgusta te godine nezakonito pratili, prisluškivali i snimali aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, sadašnjeg predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, šef njihovog poslaničkog kluba Slavena Radunovića, gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, poslanika Mila Božovića (DF), čelnike Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Gorana Danilovića i Vladimira Jokovića, poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, konzulku Crne Gore u Srbiji Nevenku Bošković Ćirović i novinara Petra Komnenića. Tada je prisluškivan i pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavi Citanje

Politika

Čim je Abazović zakazao press, Spajić je otputovao kod Eskobara u Ameriku

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

U saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja cilj njegovog boravka je dalje unapređenje saradnje sa SAD.

Tokom radne posjete, ministar Spajić će se sastati sa gospodinom Gabrijelom Eskobarom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan“.

U saopštenju se podsjeća da su se Spajić i Eskobar sastali dva puta tokom prošle godine, a da će sastanak u Vašingtonu predstavljati nastavak razgovora o unapređenju saradnje između dvije zemlje i jačanju ekonomskih odnosa.

Planirani su i susreti sa ostalim visokim zvaničnicima u američkoj administraciji u Vašingtonu, nakon što su, tokom prethodne posjete, ostvareni značajni kontakti i uspostavljeni temelji za pospješivanje saradnje u oblasti ekonomije i privlačenja investicija u Crnu Goru“.

U saopštenju se navodi da će Spajić u Njujorku sastati sa potencijalnim investitorima, u cilju razvoja države Crne Gore i daljeg jačanja javnih finansija.

Podsjećamo da je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, g. Eskobar prilikom susreta u oktobru prošle godine pozdravio napore koje Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ulažu u oporavak ekonomije, čestitajući ministru Spajiću na sjajnim rezultatima koje je postigao u konsolidaciji javnih finansija“, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Društvo

SKANDAL: Voditeljka RTCG u DPS-ovskom maniru nazvala SPC tri puta Crkvom Srbije!

Published

on

Više decenija trajao je propagnadno šovinistički teror RTCG-a i, na ogromno razočaranje, medijski pismene publike Javnog servisa, malo šta se izmijenilo nakon promjene rukovodeće strukture ovog medija. Ovu konstataciju potvrđuje vulgarno kršenje profesionalne novinarske etike voditeljke emisije “Naglas” Marije Marković koja je sinoć u tri navrata Srpsku pravoslavnu crkvu nazvala Crkvom Srbije.

Riječ je o kovanici nastaloj u kuhinji DPS-a koja ima za cilj da SPC predstavi kao okupatorsku i stranu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Ne ulazeći u istinitost i održivost teza na kojima je nastala, i bez ambicije za polemikom o karakteru konzumenata ove sintagme, skrećemo pažnju na obavezu novinara Javnog servisa da se pridržavaju standarda struke i etičkog kodeksa.

Voditeljka Marija Marković je upotrebom netačnog naziva Sprske pravolsavne crkve, nije ispoštovala dužnost novinara da poštuje istinu.
obavezu da činjenicu (SPC nije crkva Srbije) stavlja u pravilan kontekst. nije izbjegla pogrdnu kvalifkaciju o vjeroispovijesti i nije vodila računa da ne doprinese širenju mržnje što je obavezna u skladu etičkog kodeksa novinara Crne Gore.

Zbog navedenog, podrazumijeva se obaveza reagovanja etičkog suda struke, ali i displinske komisije Javnog servisa.

Javni servis se finansira iz budžeta, dakle novcem svih poreskih obveznika među kojima većinu čine upravo vjernici SPC.

Ne bi iznenadilo ako je novinarka Marković kovanicu “Crkva Srbije” koja je postala standard na medijima pod kontrolom DPS-a, ponovila tri puta nakon dogovora o angažmanu na Gradsku TV koja isijava avertnim tonovima prema srpskom narodu i SPC, iako se takođe finansira iz budžeta. Ovu sumnju, potvrdiće ili demantovati naredni dani ili nedjelje nakon što bude poznato kako će reagovati menadžment i uredništvo RTCG-a.

Jedan doživljaj je ovim incidentom dobio novu težinu: izbor i način izbora direktora Javnog servisa krucijalno je doprinio produžetku govora mržnje na Javnom servisu i nakon odlaska DPS vojnika u menadžmetu ovog medija.

S. Kovačević

Nastavi Citanje

U Trendu